Previous slide
Next slide

Zeszyt 16 – GOSPODARKA ROLNA W AGLOMERACJI POZNAŃSKIEJ

W strefach żywicielskich, wokół dużych miast przez dziesiątki lat wykształcał się specyficzny typ rolnictwa, ich mieszkańcom produkty o wysokich walorach odżywczych. Poza funkcją żywicielską na obszarach aglomeracji miejskich rozwinęły się gospodarstwa zaspakajające potrzeby o innym charakterze: produkcja kwiatów, szkółkarstwo drzew i krzewów, wreszcie gospodarstwa nastawione na rekreację i agroturystykę. Poza funkcją żywicielską, tereny rolnicze kształtują krajobraz wiejski i uczestniczą w zachowaniu równowagi środowiska geograficznego.

W strefie podmiejskiej Poznania od kilkunastu lat trwa proces marginalizacji gospodarki rolnej.

Celem opracowania jest przedstawienie procesu zaniku funkcji rolniczej w aglomeracji oraz określenie tych obszarów rolniczych, które z różnych względów po¬winny zachować swój dotychczasowy charakter. Są one ważnym elementem rozwoju zrównoważonego każdej aglomeracji miejskiej.    

Autorzy:
Benicjusz Głębocki
Ewa Kacprzak
Barbara Maćkiewicz

https://uam-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/cbm_amu_edu_pl/EU788EULiWVOq3CaDyUjRiEBFNKCWi8fTln8C5fohm7BOQ?e=OqM3c6

On Key

Related Posts

Deklaracja dostępności

Deklaracja dostępności Informacje ogólne Centrum Badań Metropolitalnych UAM zobowiązuje się zapewnić dostępność swojej strony internetowej zgodnie z przepisami ustawy z dnia 4 kwietnia 2019 r.